Hoe wierook branden

Hoe wierook branden en de verschillende manieren

Hoe en waarom wierook branden ? Als je een rustgevende geur in je huis-, bad- of slaapkamer wil creëren, is het gebruiken van wierook een goede aanrader. Misschien doe je dit al wel eens, en de kans is dan ook groot dat je wierook stokjes gebruikt. We snappen dat je daar niet al te veel uitleg voor nodig hebt. Maar wierook is er in allerlei soorten en maten en voor sommige vormen heb je enkele benodigdheden nodig. Daarom zetten we hieronder voor je op een rijtje hoe je de verschillende soorten wierook het beste kunt branden en wat je daar precies voor nodig hebt.

De meest bekende vormen

Hier kunnen we vrij kort over zijn, want of je nu wel of niet eerder wierook hebt gebruikt: iedereen kent de bekende stokjes wel. Het enige dat je nodig hebt is een houder waar je de stokjes in kunt steken. Deze houder dient tevens als opvang voor de as die naar beneden valt. Vergeet niet het vlammetje uit te blazen als je hem net hebt aangestoken, anders brandt het stokje bijna net zo snel als een lucifer helemaal op.

Er zijn ook wierookstaafjes.

In tegenstelling tot de stokjes bevatten deze geen houten of bamboe kern, en bestaan ze puur uit het kruidenmengsel dat je in de brand steekt. Deze staafjes brand je bovendien verticaal. De makkelijkste manier om ze te plaatsen is in een vaasje met wat los zand.

wierookkegeltjesDan zijn er nog de kegeltjes.

Ook deze bestaan puur uit het wierook mengsel maar hebben het bijkomend voordeel dat je ze gemakkelijk overal neer kan zetten. Voor kegeltjes kun je speciale wierookhouders aanschaffen maar een schoteltje of onderzetter is natuurlijk ook gewoon prima. Verder kun je de kegeltjes gewoon aan de bovenkant aansteken.

Het branden van wierook korrels

Er zijn verschillende manieren om wierook korrels te branden. Branden op een houtskooltje is waarschijnlijk de meest bekende manier om dit te doen. Je kunt zelf verscheidene wierookbranders en kooltjes aanschaffen bij een speciaalzaak of op het internet. Kooltjes steek je aan totdat deze volledig beginnen te gloeien en uiteindelijk wit worden. Nu kun je er wat wierook korrels op leggen. Hierdoor komt de geur vrij direct vrij en kun je zeker een uurtje of twee door met hetzelfde kooltje.

Een alternatief is het gebruiken van een waxinelichtje en een waxinelichthoudertje (het liefst eentje van steen). Je haalt het schaaltje van het waxinehoudertje af en doet er wat aluminiumfolie over heen met een kuiltje in het midden waar je de korrels in legt. Je kunt het ook met een zeefje doen, maar deze moet je na elk gebruik opnieuw schoonmaken, terwijl je de aluminiumfolie gewoon simpel in de prullenbak kunt gooien na gebruik.

Het gebruiken van korrelwierook is misschien iets omslachtiger dan het gebruik van wierook stokjes, maar je kunt makkelijk variëren (en misschien zelfs combineren) met geuren en met slechts één potje korrels kun je soms wel weken doen omdat je maar een paar korrels per keer nodig hebt. Er bestaan heel wat toffe gadgets om deze wierook korreltjes in op te bergen.

Wees creatief en experimenteer met wierook

Bij het branden van wierook (in wat voor vorm dan ook) komen de actieve bestandsdelen van de kruiden, planten en harsen uit het wierookmengsel vrij. Deze geven niet alleen een fijne geur af, maar hebben ook nog eens een potentiële werking op je fysieke of psychologische welzijn. Uiteindelijk is het aan jezelf om te bepalen welke manier van wierook branden je zelf het fijnste vindt. Of je nu voor de stokjes, kegeltjes of de korrels gaat: het belangrijkste is dat je een beetje experimenteert om erachter te komen wat jij het lekkerste vindt ruiken.