Welke wierook is geschikt voor je chakra’s

Wierook en de werking op je chakra’s

Wierook kan je chakra’s beïnvloeden, wierook wordt gebruikt vanwege de aangename geur, maar het heeft ook iets spiritueels en mystieks. Het is niet voor niets dat wierook in veel religies en culturen een belangrijke rol speelt. In de spiritualiteit wordt vaak erkend dat wierook een invloed heeft op de verschillende chakra’s. Maar weet je eigenlijk wel wat chakra is?

chakraEnergie en cirkels

Chakra is een term die vroeger ontstaan is in de Indiase cultuur/religie en duidt plaatsen aan in het energielichaam van de mens. Deze zijn van belang voor hun levenskracht. Het woord betekent letterlijk cirkel of wiel. Er zijn verschillende chakra-concepten, waarbij het lichaam uit vijf of meerdere chakra’s bestaat. Het meest bekend (althans, bij ons in het westen) is het chakrastelsel met zeven verschillende chakra’s. Van origine hadden deze geen verschillende kleuren. Wij kennen ze vandaag de dag echter wel zo, omdat deze in de jaren ’60 werden toegevoegd door auteur Christopher Hills.

In eigenlijk alle verschillende theorieën blijft het basisprincipe hetzelfde: men gelooft dat het lichaam en de geest één zijn. De uitwerking verschilt wel per cultuur. Zo worden chakra’s in sommige Oosterse filosofieën beschouwd als gradaties van bewustzijn en uitingen van de ziel. Ook worden ze vaak gezien als centrale plaatsen van levensenergie.

De zeven verschillende chakra’s

Het meest bekende chakra model in het westen is het model met de zeven cirkels die van onder in het lichaam naar boven lopen. Dit model is vooral populair geworden door de New Age-beweging en moderne Yoga-scholen.

– De eerste cirkel is de basischakra of wortelchakra en staat voor reuk, overlevingsdrang en stevigheid. Deze cirkel bevindt zich net onder het stuitbeen en is rood van kleur.

– De tweede cirkel is het heiligbeenchakra en staat voor plezier, smaak, seksualiteit en plezier. Deze cirkel bevindt zich ter hoogte van het heiligbeen en is oranje van kleur.

– De derde cirkel is de zonnevlecht chakra en staat voor zien, wilskracht, emoties en energie. Deze cirkel bevindt zich ter hoogte van de navel en is geel van kleur.

– De vierde cirkel is de hartchakra en staat voor tastzin, liefde, compassie en evenwicht. Deze cirkel bevindt zich ter hoogte van het hart en is groen van kleur.

– De vijfde cirkel is de keelchakra en staat voor communicatie, horen, innerlijke stem en telepathie. Deze cirkel bevindt zich ter hoogte van de keel en is blauw van kleur.

– De zesde cirkel is de derde oogchakra en staat voor helderziendheid, meditatie, intuïtie en concentratie. Deze cirkel bevindt zich ter hoogte van het hoofd en is indigo van kleur.

– De zevende cirkel is de kruinchakra of het allerhoogste bewustzijn. Deze chakra staat voor verlichting, hoger denken en kosmische wijsheid. De cirkel bevindt zich boven het hoofd en is violet van kleur.

Verschillende soorten wierook en geuren van tuinkruiden hebben invloed op verschillende chakra’s. Wij zetten een aantal wierookgeuren voor je op een rijtje die kunnen helpen bij het stimuleren van de diverse chakra’s.

Basischakra

Wierooksoorten die hiervoor geschikt zijn: benzoë, ceder, cipres, citronella, den, eikenmos, jasmijn, lavendel, magnolia, mirre, muskus, frankincense, patchouli, roos, salie, vanille, ylang ylang, etivert.

Heiligbeenchakra

Wierooksoorten die hiervoor geschikt zijn: amandel, aloë, amber, basilicum, ceder, den, eucalyptus, gardenia, geranium, kaneel, jasmijn, lotus, mirre, musk, patchouli, roos, saffraan, sandelhout, tijm, vanille, viool, ylang ylang.

Zonnevlechtchakra

Wierooksoorten die hiervoor geschikt zijn: basilicum, benzoë, bergamot, ceder, cipres, citronella, gember, jeneverbes, kaneel, kruidnagel, lemongrass, musk, frankincense, rozemarijn, salie, vanille, viool, ylang ylang.

Hartchakra

Wierooksoorten die hiervoor geschikt zijn: amandel, aloë, bergamot, benzoë, eikenmos, eucalyptus, geranium, lavendel, jasmijn, kaneel, lemongrass, magnolia, mastiek, palmarosa, ·roos, saffraan, salie, sandelhout, scharlei, vanille, viooltje.

Keelchakra

Wierooksoorten die hiervoor geschikt zijn: benzoë, gardenia, gember, magnolia, mirre, frankincense, scharlei, vanille.

Voorhoofdchakra

Wierooksoorten die hiervoor geschikt zijn: amandel, basilicum, geranium, jeneverbes, kaneel, kruidnagel, magnolia, rozemarijn, saffraan, salie, viooltje.

Kruinchakra

Wierooksoorten die hiervoor geschikt zijn: amber, ceder, elemi, galbanum, jasmijn, frankincense, roos, sandelhout.