Zelf wierook maken

Zelf wierook maken

Met deze tips maak je gemakkelijk je eigen wierook

Met een beetje wierook kun je op een simpele manier een lekkere geur verspreiden in je huis. Zo vinden wij het bijvoorbeeld aangenaam om wat wierook te branden tijdens het studeren of werken, maar je kunt het bijvoorbeeld ook prima gebruiken om de overgebleven aroma’s van een avondje gourmetten te neutraliseren. Nu kun je wierook natuurlijk prima zelf kopen bij diverse winkels, maar wist je ook dat je wierook zelf kunt maken? Dat kun je doen met speciaal wierookpoeder. Voordat we echter uitleggen hoe dat werkt is het eerst handig om te weten wat wierook precies is en waar het van gemaakt wordt.

Vooral natuurlijke ingrediënten

Wierook is een product van natuurlijke stoffen. De samenstelling die je in verscheidene vormen tegenkomt is vaak een mengsel van verscheidene organische producten afkomstig van planten, of specifiek: hars. De geuren die je ruikt worden veelal ook veroorzaakt door bepaalde specerijen, kruiden en oliën. Deze worden ook in geurkaarsen gebruikt. Ook geurkaarsen zelf maken is niet zo moeilijk.

boeddhaWierook wordt al eeuwen gebruikt in verschillende landen en culturen. Zo speelt wierook een belangrijke rol binnen het Boeddhisme in landen zoals Thailand, Tibet en Japan. Maar ook in Europa kent wierook een rijke geschiedenis waarbij het gebruik ervan terugstamt tot eeuwen geleden. Denk maar eens aan de mis van de Katholieke Kerk, waar wierook ook vandaag de dag nog veelal gebruikt wordt.

Zelf wierook maken

Als je zelf wierook gaat maken kun je het beste wierookpoeder gebruiken. Dit product is opgebouwd uit drie verschillende bestanddelen. Ten eerste de aromatische stoffen, die voor de lekkere geur zorgen. Ten tweede de brandstoffen om het stokje op een geleidelijk tempo op te laten branden. Tot slot bevat het ook bindmiddelen, waarmee de wierook aan elkaar blijft plakken.

Wierookpoeder is verkrijgbaar bij de meeste winkels die ook reguliere wierookstokjes verkopen. Aan dit poeder voeg je een beetje water toe, waarna je het kneedt tot een plakkerige substantie. Deze kun je vervolgens op verschillende manieren tot bruikbare wierook ‘kleien’. Je kunt er losse staafjes van maken zoals de Tibetanen vaak doen, wat als voordeel heeft dat je geen brandend bamboestokje ruikt. Het nadeel is dat het nogal breekbaar is en je heel voorzichtig moet zijn om het niet uit elkaar te laten vallen.

Je kunt het natuurlijk ook om een klein bamboestokje heen wikkelen. Dit is een stuk steviger en je kunt het stokje gemakkelijk in een houder plaatsen, al ruik je dus wel het branden van het houten stokje. Overigens hoeft dat natuurlijk niet per definitie een slecht iets te zijn, want die geur wordt door velen juist als aangenaam beschouwd. Tot slot kun je ook je eigen kegeltjes maken, waarbij je een soort klein torentje maakt dat je gewoon neer kunt zetten op elke gewenste plek en van bovenaf aan kunt steken.

wierook makenHonderd procent zelfgemaakt

Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan en de wierookpoeder ook zelf samenstellen. Hiervoor heb je een aantal ingrediënten nodig, waaronder houtpoeders. Deze zorgen er voor dat de wierook zacht blijft branden en komen in verschillende variaties, waaronder sandelhout, ceder en eucalyptus. Daarnaast voeg je kruiden, bloemen, wortels en bladeren toe die je fijnmaalt en aan het houtpoeder toevoegt. Voor de belangrijkste geur voeg je essistentiële oliën toe. En om het geheel af te maken heb je hars nodig, wat er voor zorgt dat het poedermengsel goed bij elkaar blijft.

Heb je al deze ingrediënten bij elkaar verzameld, dan kun je aan de slag. Je doet eerst alle poeders in een kommetje en voegt de olie toe. Als je dat een beetje gemengd hebt voeg je langzaam aan water toe aan de mix. Dit doe je geleidelijk, om te voorkomen dat je niet teveel maar niet te weinig water toevoegt. Als het deeg de juiste vastheid heeft kun je er je wierook mee maken. Net als bij het voorgemaakte poeder kun je zelf kiezen of je stokjes, staafjes of kegeltjes maakt. Vervolgens een nachtje laten drogen, en jouw eigengemaakte wierook is klaar voor gebruik!