Soorten wierook in allerlei maten

wierookstokjeSoorten wierook in allerlei maten

Misschien steek jij thuis ook wel eens een stokje wierook aan. Het geeft een rustgevende geur af en helpt om andere nare luchtjes snel weg te werken. Maar wist je eigenlijk ook dat er veel verschillende vormen van wierook bestaan? Uiteraard zul je in eerste instantie aan de stokjes denken die je in een houdertje plaatst, maar er zijn nog veel meer soorten. Benieuwd welke dit zijn?

De bekendste wierook: de stokjes

Zoals gezegd zijn de stokjes de bekendste vorm van wierook. Dit waren traditioneel gezien stokjes van bamboe, al worden vandaag de dag meestal gewoon houten stokjes gebruikt. Hier wordt een brandbaar wierookmengsel omheen gerold. Het mengsel bestaat uit de hars van de wierookboom (ook wel de Boswellia genoemd). Naast de geurende stoffen bestaat het mengsel uit een bindmiddel en stoffen die de verbranding bevorderen. Als de stokjes aangestoken worden roken ze – afhankelijk van de grootte – op in zo’n 10 tot 45 minuten.

In het verlengde daarvan zijn er ook wierookstaafjes. Deze worden vooral in Japan en Tibet gebruikt. Hier zit geen bamboe of houten kern in, het staafje brandt dus volledig op. In de oude Japanse en Tibetaanse cultuur stond wierook bekend om zijn helende en medicinale werking. Het branden en waarderen van wierook wordt in Japan zelfs als kunst gezien. Dit is beter bekend onder de naam Kodo, of ‘de weg van de geur’. Men noemt het branden van wierook dan ook wel ‘luisteren’, omdat de geuren tot het hart van de gebruiker spreken en sterke emoties van blijdschap en vreugde kunnen oproepen.

Andere vormen

In het Tibetaanse boeddhisme heeft wierook ook een sterke religieuze en symbolische waarde. Daar wordt er vaak een set van vier wierookbranders gebruikt om de goden vanuit alle vier de windrichtingen te eren. Ook mag wierook binnen deze cultuur niet uitgeblazen worden omdat men dan van mening is dat de Boeddha’s en bodhisattva’s ook je speeksel ontvangen. Niet echt de bedoeling natuurlijk.

Kegeltjes zijn een iets minder bekende vorm van wierook. Ook hier wordt er geen gebruik gemaakt van een houten of bamboe basis, waardoor ook de kegeltjes volledig opbranden. Het handige aan deze vorm is dat je ze gemakkelijk ergens neer kunt zetten, en je geen houder nodig hebt om ze in te plaatsen. De samenstelling van de wierook is verder wel gewoon hetzelfde en is uiteraard in allerlei geuren te verkrijgen.

wierookkerkOver korrels en kerken

Hoewel wierook korrels misschien niet zo bekend zijn, is dit wel de meest pure vorm van wierook. De eerder genoemde hars van de Boswellia wordt gedroogd en in kleine korreltjes gebroken. Je zult dit waarschijnlijk vooral kennen van een herkenbaar gebruik in de Katholieke Kerk. Daar worden wierook korrels in een zogenoemd ‘scheepje’ geplaatst en aangestoken. Eén van de bisschoppen slingert deze tijdens ceremoniën voorzichtig heen en weer, een beeld dat je ook wel eens in films en series terug ziet komen. Dit zwieren met het wierookvat wordt gedaan om het kooltje (waar de wierook bovenop ligt) brandende te houden. De vrijkomende rook staat ook wel symbool voor het ter hemel gaan van de gebeden.

Vroeger werd wierook vooral in kerken gebruikt om de geur van de rijken, die begraven lagen in de cryptes, te verdrijven. Er wordt ook verondersteld dat de uitdrukking ‘rijke stinkerd’ hier zijn oorsprong vindt. Ook na een pelgrimstocht, waarin mensen van heinde en verre afgerezen waren naar een bepaalde locatie was de geur van wierook een welkom hulpmiddel.
Zoals je kunt lezen is wierook er in allerlei vormen. De meest toegankelijke vorm voor in huis zijn de stokjes, maar ook een houder met korrels of kegeltjes zijn simpel verkrijgbaar bij de speciaalzaak of op internet.