Wierrook of Wierook? Rook om mee te wijden

Is het nu wierrook of wierook?

Als jij wilt weten of het nu wierrook is of wierook, dan is deze vraag vrij makkelijk te beantwoorden. Het is wierook en geen wierrook, het woord wierook stamt af van het woord “wijrook”, rook om mee te wijden. Ondanks dat wordt het woord meestal uitgesproken, met een verlengde lettergreep, “wier-rook”.

Rook om mee te wijden? Vertel..

Wierook wordt al vele jaren gebruikt, zo werd het gebruikt in het oude Egypte, een beschaving die rond 3300 voor Christus opkwam en zo’n 3000 jaar later ten einde kwam (rond 300 voor Christus). Dit is om je te tonen, hoe lang wierook al wordt gebruikt. Maar goed, rook om mee te wijden, de wierook die in de kerken gebrand wordt, is een reukoffer.

Wanneer we helemaal teruggaan naar Azië, waar wierook waarschijnlijk is ontstaan, juist daar werd het gebruikt bij ceremoniële gebeurtenissen, wierook ook daar een offer voor de goden. Er wordt gelooft dat entiteiten, geesten en goden, zo van de zoete geur houden, dat juist dit hun aandacht trekt. Doordat ze de goden, geesten en entiteiten gunstig stemmen met de fijne geur, konden ze zo bescherming, hulp, voorspoed en geluk vragen, en hopelijk krijgen.